Plus

5 GHz band open to use

5 GHzOvo je naslov jednog vrlo kratkog i jasnog članka koji je prije gotovo godinu dana osvanuo na webu Thess wireless zajednice (Grčka). Članak konkretno glasi: ”In accordance with the E.U. decisions, it is now legal to use the 5,470 MHz – 5,725 MHz band in Greece for indoor and outdoor use.” Vijest je da se smrzneš. Dakle, in accordance with the E.U. decisions!! A nama Petar Miličić, predsjednik HRS-a još uvijek trubi kako Europa neće ništa poduzeti sa 5 GHz dok se ne čuje glas radioamatera, njihovi zahtjevi, prohtjevi, prijedlozi i tako dalje. Hrvatska Vlada će samostalno donijeti promjene u zakonu za 5 GHz band??? Sve će dati radioamaterima?

Evo još genijalnija vijest, opet sa istog weba: No need to register your Wi-Fi antenna
The Hellenic Telecommunications and Post Commision (abbreviated EETT in greek decided the exclusion of the obligation to register the use of wireless antennas. This decision is considered to help small businesses and other parties to expand in wireless applications, mainly in providing Internet access. Moreover, it will accelerate the growth of wireless network communities, accomodating the promotion of wireless internet services. Thess wireless thessaloniki jedna je od najrespektabilnijih wireless zajednica u Europi. I, naravno, njih radioamateri ne maltretiraju. Generalno, stvari stoje tako da se radioamateri ne guraju u područje djelovanja wireless zajednica i u njihovu djelatnost. Radioamateri u Grčkoj, Češkoj, Engleskoj i sličnim državama koje nam služe kao vrlo dobar primjer, nemaju tendenciju konkurirati wireless zajednicama u projektima koje su inicirale upravo wireless zajednice. Ne, toga ima samo kod nas.

Vratimo se mi na vijest o 5 GHz bandu. Još jednom – genijalno. Stanje na 2.4 GHz je koma. U Hrvatskoj 2.4 GHz band koriste svi koji stignu. Oprema je jeftina i dostupna u gotovo svakom dućanu sa informatičkom opremom. Wireless udruge iskorištavaju free band za istraživanja i razvoj idejnih rješenja. Tvrtke, pretežito ISP-ovi (T-Com, Vodatel, VM-Mreže, Iskon, Globalnet…) koriste 2.4 GHz band za komercijalne potrebe. Tu je i T-Mobile koji piči sa omnicama i pojačalima po Jadranu na svojim hotspotovima. Free pristup? Aha. Inicijalno 60,00kn po satu. Ne zaboravimo radioamatere. I oni koriste 2.4 GHz band za pristup internetu i povezivanje nekih svojih lokacija. Sve je to skupa van zakona o telekomunikacijama.

Spas se traži na 5 GHz koji bi trebao omogućiti wireless zajednicama brži i nesmetani rast. Ukoliko se ne poduzmu konkretni koraci, ista priča sa 5 GHz desit će se kao i na 2.4 GHz. Već sada ima brdo pristupnih točaka i backbone linkova diljem Hrvatske na 5 GHz i svatko šara sa frekvencijama kak mu se digne. Neki linkovi u vlasništvu su pojedinih wireless udruga, a većina je u vlasništvu policije, ministarstava i naravno ISPova. Svima je sve super dok ih nitko ne dira. Međutim, očigledno je da će svi dirati wireless udruge koje imaju stotine pa čak i tisuće korisnika odnosno članova na svojim mrežama po cijeloj Hrvatskoj. Brzo se razvijaju, brzo se šire i brzo pokrivaju područja. Gdje je problem? Problem je u tome što ISP-ovi velikom brzinom gube korisnike koji sa žice bježe na zrak. Samo je pitanje vremena kada će ISP-ovi dignuti bunu i krenuti prema Agenciji s tendencijom da se wireless udruge prišarafi te da im se uspori ili onemogući razvoj. A možda i neće. Možda bude baš obrnuto.

Morate biti autorizirani za komentiranje Autoriziraj

Oglašavanje

468x60 ad code for footer
Log in - BlogNews Theme by Gabfire themes