Plus

Spajanje na mrežu

Prije kontaktiranja udruge Dugave Wireless i prije bilo kakvog spajanja svaki novi zainteresirani korisnik trebao bi prvo provjeriti položaj svoje kuće ili stambene zgrade u odnosu na postojeće pristupne točke udruge Dugave Wireless. Za kvalitetan link odnosno spoj na DW mrežu potrebna vam je optička vidljivost (u daljnjem tekstu LoS odnosno Lign of Sight). Optička vidljivost ne mora biti 100%-tna u većini slučajeva, ali tada veću ulogu igra antena s vaše strane koja u principu košta nešto skuplje od one koju biste koristili u slučaju da imate čisti LoS. Za koliko toliko kvalitetan signal korisniku je potrebna djelomična optička viljivost. Dugave Wireless svu svoju opremu postavlja na visoke lokacije u naselju kako bi bila vidljiva što većem krugu mještana pa u slučaju da ne vidite naša čvorišta, pokušajte si osigurati što višu lokaciju sa koje biste eventualno imali bolju preglednost područja i pristupnih točaka udruge Dugave Wireless.

Antene
Antena ima više vrsta, a razlikuju se po namjeni. U svakom slučaju vama treba usmjerena antena.

Neke od antena:
Kantena - do 500m, jednostavna kućna izrada od kantice Nescafea ili Capuccina, cijenovno oko 50,00 kn

Yagi - do 1000m ovisno o pojačanju antene, komplicirana za izradu, 290,00-500,00 kn

VAGI - do 1000m, vrlo praktična, jedna od najboljih antena za klijente, cijena oko 400,00 kn

Panel - do 1500 m, jako dobra antena različitih pojačanja i širine snopa, cijena od 225,00 – 460,00 kn

Parabolična - do 30km, antena različitih pojačanja i namjena, cijena 420,00 – 600,00 kn

Satkantena - do 50km, antena različitih pojačanja (ovisno o veličini satelitskog tanjura) i namjena, najčešće se koristi za backbone linkove, jednostavna za kućnu izradu, cijenom varira od 150,00 – 400,00 kn

Prije nego što krenete kupovati neku od dotičnih antena, posavjetujte se sa vodstvom udruge jer oni vam mogu dati cijenom i kvalitetom najbolju preporuku za antenu i svu ostalu opremu kojom ćete se spajati na određenu pristupnu točku udruge Dugave Wireless.

Wireless kartice
Instalira se u vaš laptop ili desktop računalo i povezuje se antenskim kabelom sa vašom vanjskom antenom. Korištenje wireless kartice uvjetovano je udaljenosti vašeg računala od antene. Kabel koji ih povezuje ne bi smio biti duži od 10m zbog većih gubitaka, a i same cijene tog kabela. Najbitnije je da vam se računalo nalazi u sobi koja gleda na najbližu pristupnu točku te da vam je računalo čim bliže prozoru kako nebi trebali provlačiti puno kabela po sobi. Antenu možete montirati u sobi s unutarnje strane ili probušiti rupu u štoku ili zidu kraj prozora pa ju montirati sa vanjske strane, a kabel provući kroz rupu koju ste izbušili. Postoji više modela wireless kartica različitih chipseta i proizvođača kao što su Proxim, Buffalo, Linksys, Canyon i tako dalje. Najbitnije je da vaša wireless kartica radi na 802.11 b/g standardu i da ima priključak za vanjsku antenu. I u ovom slučaju vam preporučamo da se konzultirate sa administratorima udruge prije nego što krenete u kupovinu neke wireless kartice.

Access point uređaj
Današnji wireless uređaji cijenom su vrlo prihvatljivi te u slučaju većih dužina vaših pigtailova igraju značajnu ulogu i mogu zamijeniti wireless karticu s obzirom da pojedini uređaji imaju i klijent mode. To vam omogućava da ga postavite na lokaciju koja vam najviše odgovara za kvalitetan spoj na mrežu, a od uređaja do svog računala povučete UTP mrežni kabel koji bez problema ide i do 130m bez bojazni za gubitak performansi. Uređaj ima mnogo više prednosti od wireless kartice, a možda jedna od najbitnijih činjenica je da se zbog svoje male veličine može postaviti tik uz antenu te tako maksimalno skratiti antenski kabel. Kod kupovine vašeg wireless uređaja treba obratiti pozornost na klijentski mod koji je obavezan, da ima odvojivu vanjsku antenu te da podržava 802.11 b/g standard. Uređaja različitih proizvođača ima na desetke, jedan od drugog odudaraju kvalitetom, ali i cijenom. Za najbolju preporuku kontaktirajte administratore udruge Dugave Wireless.

KNK (kanta na krovu)
KNK je izraz za okoštrljalo PC računalo, obično manje snage, cca 600-1000 MHZ-a, koje se stavlja na tavan kuće ili krov stambene zgrade. Najčešće je opremljeno jednom wireless i jednom običnom LAN karticom. Njegova prednost je u tome što je blizu same antene te nije potrebno koristiti puno antenskog kabela. Zadaća mu je ista kao i kod nekog wireless uređaja – proslijediti signal do vašeg računala i/li od vašeg računala do točke na koju se spajate. Ukoliko imate sav potreban hardware za KNK, ovo rješenje je vrlo lako izvedivo i kvalitetno. Ukoliko nemate potreban hardware, nabavka istog mogla bi vas koštati puno skuplje od rješenja sa nekim wireless uređajem. Prije nego što se odlučite za KNK, konzultacije obavite sa administratorom udruge Dugave Wireless.

Antenski kabel
Zbog jako malih snaga i dosta velikih gušenja, za antenski kabel ne može i neće koristiti bilo koji kabel, a maksimalna preporučena dužina je cca 10m. LMR195 kabel s N-male konektorom na jednoj i RPSMA konektorom na drugoj strani zbog svojih relativno malih gubitaka i jako velike savitljivosti vrlo je preporučljiv i praktičan za klijenta. Možete koristiti i kvalitetniji LMR400 kabel, ali je on dosta krući i nije prikladan za spajanje u sobi gdje ima malo mjesta, jer može bez problema potrgati konektor vaše PCI wireless kartice.

Spajanje novog čvora
Spajanje nove točke predstavlja vremenski vrlo zahtjevan i iscrpniji posao od spajanja jednog klijenta. Ovaj posao zahtjeva timski rad većeg broja pojedinaca koji zajedno rade da bi točka uspješno profunkcionirala, a za taj dio uglavnom je zadužen Tehnički odjel udruge Dugave Wireless. Prije bilo kakvih radova, Upravni odbor donosi odluku o podizanju novog čvora, a Tehnički odjel donosi rješenje po kojem će se radovi izvoditi. Nakon toga je potrebno obići lokaciju, nekad i po dva-tri puta prije bilo kakvih izvođenja radova kako bi se isplanirale sve pojedinosti i na taj način onemogućilo sprešetavanje za vrijeme radova. Sama lokacija gdje će se podignuti točka predstavlja odlučujući faktor, a preduvjeti koje je potrebno prethodno zadovoljiti su visoka lokacija gdje se postavlja oprema te da dotična lokacija vidi barem dvije susjedne na kojima su već postavljena mrežna čvorišta.

Kompletno financiranje točke (antene, kartice, kabeli, uređaji, router…) snosi udruga Dugave Wireless, a ukoliko članovi na dotičnoj lokaciji imaju specijalne želje vezane uz opremu, u tom slučaju u dogovoru sa udrugom snose dio troška. Točke su bazirane na PC računalima i na Access Pointovima, iako se sve više preferira PC računalo. U tom slučaju mogu se koristiti i starija računala, koja su nekoliko puta sporija od danas raširenih desktop računala. Njihova svrha je da budu usmjerivači (routeri) mrežnog prometa koji preko njih prolazi. Upravo zbog toga hardverski zahtjevi su vrlo skromni. Operativni sustav Mikrotik/PFsense je softverski dio točke. Mikrotik koristimo zbog toga što se pokazao vrlo robusnim i otpornim, a u svakodnevnom radu nije manifestirao probleme. Mrežna podrška u njemu je izvrsna, hardverski zahtjevi su skromni, a u potpunosti je isplativ. Kod nabavke hardvera za računalo gotovo sve prolazi što je barem klase PentiumIII, znači procesori brzine oko 550 MHz na dalje ispunjavaju svrhu. Kod izbora matične ploče stvar je malo drukčija, poželjno je nabaviti matičnu ploču koja ima što više PCI utora. Što više PCI utora ploča ima, to je moguće staviti u nju više mrežnih/wireless kartica, a na taj način ostvariti više linkova. U prijevodu, novije matične ploče igraju igru. Što se tiče memorije ovakvoga sustava, 64MB su dovoljna, a već 128MB omogućava ugodan rad. Diskovni prostor se kreće oko 2GB (može i manje) jer obično točke osim usmjeravanja (routanja) “vrte” i neke servise. Nakon što smo nabavili računalo potrebo je nabaviti bežične mrežne kartice koje će služiti za povezivanje s drugim već postojećim točkama, a potrebno je nabaviti i kartice koje će glumiti Access Point (pomoću posebnih drivera). Znači trebaju nam minimalno tri kartice, dvije za spajanje na točke i jedna na koju će se spajati klijenti. Prilikom traženja tih kartica uzimamo provjerene kartice tj. one koje su se u radu pokazale dovoljno stabilnima i brzima. Kartice koje su sposobne glumiti Access Point skuplje su od drugih kartica pa o tome treba voditi računa. Sada kada imamo kartice, potrebno je nabaviti antene i kabele za antene (pigtail). Često se zbog troškova za usmjerene antene – backbone linkove koriste antene napravljene od starih satelitskih tanjura. Takve antene pokazale su odlične karakteristike, a njihova cijena prema kupovnima antenama je nekoliko puta manja. Omni antene ne prakticiramo jer koliko dobro odašilju signal signal u prostor, toliko dobro skupljaju “smeće” drugih antena pa u principu klijenti na omnici imaju lošije performanse, barem što se zagušenijih područja tiče kao što je Zagreb.

Nakon potrebnog hardwarea slijedi kupnja vodotjesne kutije koja je namijenjena za vanjsku primjenu. Računalo zajedno sa karticama ugrađuje se u kutiju, a u kutiju se po potrebi ugrađuju i switchevi te dodatne utičnice za struju. Nakon toga kutija se hermetički izolira i spremna je za ugradnju na krovu. Prije nego što se krene u ugradnju na krovu, cijelo računalo je potrebno provjeriti da li sve radi kako spada pa čak i više puta. To se obavlja prilikom instalacije potrebnog softvera. Sav softverski posao koji se ne mora obaviti na krovu (ako je sve dobro isplanirano većina toga) obavlja se prilikom instalacije operativnog sustava. Znači, postupak dobivanja IP adresa, podešavanja servisa, podešavanje routing protokola, sigurnosnih sustava itd. Kada se krene na krov, jedini posao koji se treba obaviti je hardverske naravi (izbušiti rupe, postaviti nosače, postaviti i usmjeriti antene, provući mrežne i strujne kabele, uzemljiti opremu, postaviti automatske osigurače, uvjeriti se da sve stabilno radi). Kada se jednom dođe na krov i sve postavi. Točka bi trebala nesmetano moći komunicirati s drugim točkama, tako da se u najgorem slučaju može točki daljinski pristupiti preko neke druge točke pa ako se ukaže potreba promijeniti konfiguraciju to ne bi smio biti veliki problem učiniti putem već dostupne mrežne infrastrukture. Računala su inače nešto skuplje (ponekad i mnogo jeftinije) rješenje, ali u konačnici moćnije i kvalitetnije rješenje od običnih Access pointova.

Izuzetak bismo napravili sa Buffalom koji u novijim serijama ima izrazito veliku procesorsku snagu naspram drugih uređaja i mogućnost flashanja na DD-WRT (Linux za Buffalo uređaje) čime se otvaraju brojne mogućnosti za kvalitetno usmjeravanje i prioritetiziranje prometa, filtriranje i drugo. Uglavnom, odabir opreme ovisi od situacije do situacije.

Oglašavanje

468x60 ad code for footer
Log in - BlogNews Theme by Gabfire themes