Plus

HD Radio

HD RadioZapeo mi HD Radio za oko. Vidim priča se kotrlja i dalje uglavnom samo po Americi. Lucky fuckers! Da ne piskaram nepotrebno, naletio sam na krasan članak na http://www.audiocinema-art.hr pa eto da ga copy/paste ne bi li ga vidjeli i oni koji ga nisu. Inače, više o tehnologiji na http://www.hdradio.com i http://en.wikipedia.org/wiki/HD_Radio. Da bi uvela preko 50 godina staru tehnologiju u 21. stoljeće, tvrtka iBiquity Digital Corporation, je više od deset godina radila na razvoju HD radio tehnologije. Tehnologija nazvana In-Band On-Channel Digital Audio Broadcasting, omogućava AM i FM radiopostajama da svoj program emitiraju i prenose digitalno. Za slušatelja to znači dramatično poboljšanje kvalitete zvuka, veću mogućnost izbora programa i interaktivnost kroz napredne podatkovne i audiousluge. Je li HD radio drugo ime za satelitski radio? Ne! HD radio je “normalni” FM i AM radio, samo puno bolji. To je vaš radio putem kojeg svakodnevno slušate glazbu, vijesti, ali radikalno poboljšanog prijema i zvuka, plus mogućnosti pristupa brojnim dodatnim kanalima putem sustava multicastinga podacima o nazvima pjesama i izvođačima, servisnim obavijestima o prometu i vremenu u stvarnom vremenu. Je li potrebna posebna pretplata za HD radio? Nema pretplate. Jednom kad kupite novi HD prijemnik, više nema dodatnih troškova. Samo uživanje u obilju novih mogućnosti i poboljšanja. Kako radi HD radio? HD tehnologija prenosi digitalni audio i podatke pored postojećih AM i FM signala. Na isti način kako digitala proširuje mogućnosti u CD, DVD, foto i mobitelskoj tehnologiji, tako otvara i nove mogućnosti za odašiljanje i prijem radiosignala.

Veći izbor nova radiotehnologija slušateljima FM/AM postaja omogućava dijeljenjem njihovih signala u odvojene kanale posebnih programa koji se naziva multicasting. Na primjer, radiopostaja koja emitira na frekvenciji 97.9 može imati dva dodatna kanala koji se pojavljuju na predočniku HD radio tunera kao 97.9-1 i 97.9-2. Multicasting neće slušateljima omogućiti samo povećanu količinu sadržaja, već pomoći i u promjeni sadržaja programa što do sada nije bilo moguće. Dakle, ako je 97.9 radiopostaja koje emitira klasičnu glazbu, 97.9-1 kanal se može usredotočiti na glazbu 20. stoljeća, a 97.9-2 na baroknu glazbu. Posebno će ovom tehnologijom dobiti postaje koje emitiraju AM signal. Poznato je da je takav signal amplitudno moduliran što mu omogućava veliki domet, ali kvaliteta prijema je vrlo loša, šumna i nepostojana. Lišene tih nedostataka, AM radiopostaje, prave riznice glazbe, čiji će signal u HD emitiranju biti čist kao najčišći današnji FM, mogle bi postati pravi hit. FM postaje pak prevladale bi današnja ograničenja – suženi frekvencijski odziv i slabi dinamički odziv – i emitirale signal CD kvalitete. Pucketanja i šumovi bilo koja vrste postat će dio tamne povijesti.

HD radio otvara radiopostajama i široke servisne mogućnosti, poput izlistavanja velike količine tekstualnih obavjesti na predočniku prijemnika u kojima se mogu naći imena izvo?ača, nazivi pjesama, udarne vijesti, lokalna vremenska prognoza, sportski rezultati i kojekakve druge obavijesti, poput datuma početka i kraja školske godine i praznika. Vaše omiljene postaje birat ćete i naći na HD radioprijemniku na isti način i pod istim brojem kao i do sada. Ako radiopostaja emitira u HD radio tehnologiji, prijemnik će automatski prepoznati digitalni signal i ugoditi se na željenu frekvenciju. Ako pak ne emitira digitalno, HD receiver će je primiti i procesirati kao i klasični tuner. HD nije isto što i satelitski radio. To je vaš omiljeni FM ili AM radio, samo puno boljeg prijema, sa svim sadržajima koji su vas privukli, ali i dodatnima zahvaljujući mogućnosti emitiranja programa u više kanala. Je li to sve? Nije! Recimo da će u budućnosti biti moguće sustavom store-and-replay biti moguće vratiti unazad pjesmu koju ste netom čuli ili cijeli program, i slušati ga u vrijeme kad vam bude bolje odgvaralo. Potom će se moći primati višekanalni zvuk (surround), koristiti sadržaji na zahtjev, a “buy” tipkom moći će se kupovati bilo koju pjesmu kao i karte za koncerte, odnosno bilo što od proizvoda koji se budu rekamirali. Naravno, HD radija još nema kod nas. U SAD HD radiosignal trenutno emitira preko 600 radiopostaja. Do kraja ove godine bit će ih dvostruko više, što znači da će 9 od 10 ljudi biti u dometu emitiranje neke od radiopostaja koje emitiraju u HD-u. HD radioprijemnike trenutno proizvode Rotel, Yamaha, Boston Accoustics, Day Sequera i drugi, a one za u auto Alpine, JVC, Kenwood, Panasonic, Sanyo…

Morate biti autorizirani za komentiranje Autoriziraj

Oglašavanje

468x60 ad code for footer
Log in - BlogNews Theme by Gabfire themes