Plus

Digitalni grad Zagreb & free Internet access

TrgThx Luka (spansko.net) kaj si me uputio na vijest o besplatnom internetu u Zagrebu. Volio bih da nisam to vidio pa da ne moram komentirat. Mozak me već boli od takvih vijesti, a priča se uvijek vrti u krug i ništa novog. Jutarnji kaže: Čekanje prijatelja “pod satom” ili tramvaja na Trgu bana Josipa Jelačića od danas će građani moći kratiti bezbrižnim pretraživanjem interneta. Naime, realizacijom projekta podružnice Holdinga Zagrebački digitalni grad na Trgu će se od sada moći besplatno koristiti bežični internet koji će u podne u Gradskoj kavani svečano predstaviti gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica skupštine Tatjana Holjevac. Iako će se bežični internet svečano predstaviti danas u podne, on je u funkciji već 20-ak dana, no tijekom tog razdoblja bio je u testnoj fazi pa su tek rijetki pretraživali internet. Za razliku od drugih HotSpot centara u Zagrebu, ovaj je potpuno besplatan, tj. za njegovo aktiviranje neće biti potrebna lozinka, u što su se sinoć uvjerili i novinari Jutarnjeg koji su na Trgu isprobali bežični internet.

HotSpot centara? What the fuck? Kakvih HotSpot centara? Da li se misli na hotspot lokacije T-Coma? Internet caffe barove? Internet klubove? S pristupne web stranice zasad je omogućen posjet stranicama Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, te stranicama koje nude informacije o kulturnim i turističkim sadržajima Grada. Osim toga, omogućen je i besplatan pristup nekim gospodarstvenim stranicama poput Gradske privredne i Obrtničke komore, ali i stranicama koje nude servisne informacije o javnom prijevozu putnika, te hitnu komunikaciju s Hitnom pomoći. Samo malo – jel’ to hotspot sa otvorenim pristupom Internetu i (!!!) sadržaju Grada ili je to pristupna točka sa pristupom Gradskim stranicama i još ‘nekim’ stranicama bez Interneta? Kakav je onda to hotspot? Ja osobno cijenim i takav pristup odnosno izravan pristup servisnim informacijama koje u svakom trenutku znaju zatrebat, ali pristup bez otvorenog interneta?

Prema riječima Marijana Gržana, direktora podružnice Zagrebačkog holdinga, Digitalni grad vrlo uskoro će proširiti broj stranica koje će građani moći beplatno posjećivati. Mi to možemo učiniti već sada, ali ne želimo da našu uslugu besplatno koriste poslovni korisnici koji se nalaze u krugu Trga. Sve ovo radimo zbog građana i nema razloga da se u skorijoj budućnosti, kad se steknu uvjeti, njima ne omogući i potpuna sloboda pretraživanja interneta, što nam je i cilj, ali i obveza zbog zahtijeva Europske komisije za telekomunikacije. A, kako se namjerava ograničiti poslovne korisnike da besplatno koriste usluge Grada preko hotspota na kojem je pristup potpuno otvoren? Zašto bi im se uopće ograničavao pristup? Svaki poslovni korisnik u tom dijelu grada, ma i općenito, ima pristup Internetu. Ziher pa će bit toliko gladni Interneta od Grada pa će si još kupovat wireless kartice i male antene ne bi li se mogli spajat na taj hotspot?! Pfff….

Sljedeći korak koji ćemo napraviti je da omogućimo građanima da putem besplatnog wirelessa čitaju e-mail – rekao je Gržan dodavši kako razmišljaju da tu uslugu nakon Trga pruže i u Novom Zagrebu, te studentskim domovima i javnim ustanovama za mlade. Student FER-a Mladen Tomić oduševljen je idejom, no za njega će ona biti funkcionalna tek kada se internet bude mogao pretraživati u potpunosti. – Ideja je sjajna. Sigurno ću se koristiti besplatnim internetom na Trgu, pogotovo ako se poveća broj dostupnih stranica – rekao je Tomić. Dakle, trenutno se preko hotspota ne može ni do maila? :) Jel uopće imalo smisla radit tako bombastičnu i revolucionarnu vijest i dizat prašinu bez ikakvih konkretnih stvari? Pa wireless udruge u Hrvatskoj pružaju 30 puta više kroz svoju mrežu i pristupne točke. U Zagrebu ih ima nekoliko; ZGWireless, Dugave Wireless, Sloboština Wireless, Špansko Wireless, Savica.Net, WiFiHR… Pametnije bi bilo da se napravilo partnerstvo sa pojedinom wireless udrugom ili sa svima te da se na neki način “iznajmi” njihova wireless infrastruktura za potrebe Grada.

Digitalni grad prvi je gradski inteligentni Hot spot gdje se web stranica otvara automatski. Digitalni grad prvi je gradski inteligentni hotspot??? Vrlo smislena rečenica. Web stranica se otvara automatski??? Pokreće li se i web browser automatski nakon spajanja na hotspot? Mreža istodobno podržava spajanje do 150 korisnika. Promet prema svakom korisniku ograničen je na 512 kbit/s uploada i 512 kbit/s downloada, što je dovoljno za brzo korištenje interneta. 150 korisnika? Kako se došlo do te brojke? Koliko je pristupnih točaka podignuto? Zašto to nigdje ne piše? Da li svih 150 korisnika može istovremeno imati 512/512? I believe not. U Zagrebu se HotSpot nalazi na nekoliko lokacija, većinom u gradskom središtu, no one su vlasništvo operatera te njih ne može svatko koristiti. Naime, za pristupanje internetu potrebno je korisničko ime i lozinka, dok neki internet korisnici plaćaju korištenje HotSpot usluge putem kreditnih kartica. Zašto ih ne bi mogao svatko koristiti? Tko god plati – može i koristiti. Ako je već potrebno korisničko ime i lozinka – znači da uslugu treba prvo platiti kako bi se dobilo korisničko ime i lozinka, ne? Koliko znam, plaćanje kreditnom karticom praktički je jedina opcija. Eventualno i mobitelom negdje, ali nisam baš ziher oko toga.

http://kiko.dugave.net

Morate biti autorizirani za komentiranje Autoriziraj

Oglašavanje

468x60 ad code for footer
Log in - BlogNews Theme by Gabfire themes