Plus

Dugave Wireless na IS4CWN 2008

Dugave Wireless teamUdruga Dugave Wireless i ove je godine, a sada već tradicionalno, nastupila na međunarodnom summitu wireless zajednica (International Summit for Community Wireless Networks 2008) među kojima su se standardno odazvale neke od prvih i najvećih poput Seattle Wireless, FreiFunk, FunkFeuer, NYCWireless, CuWin, Chicago Wireless, BGWireless, Ile Sans Fil te mnogi drugi. Za razliku od prošle, ove godine je uz brdo međunarodnih fondova prisustvovalo i nekoliko većih kompanija, a koje su u domeni wirelessa kao konzultanti, developeri, integratori, reselleri, projektanti i drugo. Osim toga, odazvao se i Izvšni direktor UN-a, Amir Dossal, “One Economy” CEO, Rey Remsey i Agnes Callamard, Izvršni direktor “Article XIX”. Udruga Dugave Wireless ove je godine, a za razliku od prethodne kada je na summitu bio samo Kristijan Fabina, imala čak 5 predstavnika odnosno slijedeće članove; Damir Sokol, aktualni predsjednik udruge, Kristijan Fabina, Danijel Hanžek, Luka Ivas te Filip Biljecki.

OLPC

Kristijan Fabina i Luka Ivas na put su zgibali nešto ranije od ostalih ne bi li prije Wireless Summita uhvatili i OLPC (One Laptop Per Child) konferenciju u Bostonu koja se održavala na MIT-u od 19.5.-23.5.2008. godine. Isti su i predstavnici udruge OLPC Hrvatska, a koji dan kasnije pridružio im se i još jedan član Uprave OLPC Hrvatska, Filip Biljecki. Boston je kao grad bio predivan, velik i planski građen, pun parkova, lijepih mjesta, muzeja i drugih lijepih turističkih i onih manje turističkih odredišta. Lijepo vrijeme poslužilo je cijeli predzadnji tjedan svibnja nakon čega se trojac Fabina-Ivas-Biljecki uputio autom prema New Yorku gdje su se sreli sa velečasnim Damirom Sokol i Danijelom Hanžek, a koji su isti dan u New York sletili avionom. I avantura je počela. Na izlazak u New York nije se dugo čekalo. Pušioničarskom srećom morali smo plačati Internet u hotelu, odgooglali turističke stranice New Yorka, napravili plan za trodnevni izlet i krenuli u pohod.

Filip Biljecki & Kristijan Fabina

Turneja je obuhvatila Empire State Building koji nas je impresionirao i uzeo doslovno pola dana da bismo stigli na 86 kat i bacili pogled na New York. Zatim se par hrabrih odlučilo potegnut po novčaniku te za 12$ više otići na 102 kat ne bi li imali bolji pogled. Bilo je predivno i nezaboravno. Hopsanje po krovovima zgrada nam je uređeno i kao wirelessaše nas to obilježava, ali to je bilo sad i ko zna kad jer gubiti pola dana da bi se popeo na zgradu od 102 kata i pogledao kak se odozgo vidi New York – nema smisla ponavljati. Turneja po New Yorku obuhvatila je i Kip Slobode na koji smo također čekali čekajući u redu za karte koje nije baš jednostavno nabaviti, zatim vožnja prema otoku, silazak i nezaboravan obilazak. Nadalje smo naletavali na Central Park, Times Square, Ellis Island, Ground Zero, WTC, Broadway, Wall Street (stock exchange) i drugo. Doživljaj je bio nezaboravan i financijski vrlo zahtjevan.

Dugave Wirelss

Autom se krenulo put Washingtona do kojeg je laganom vožnjom iz New Yorka trebalo cca 4-5 sati. Kristijan Fabina i Filip Biljecki na summitu su bili prijavljeni kao predavači i panelisti, opet tradicionalno. Kristijan na temu panela “Community Wireless Business Models” i Filip na temu panela “Data Collection for Community Wireless Networks”. Doduše, paneli i prezentacije same po sebi i ove godine nisu bile toliko važne i ključ cijelog summita već intenzivna komunikacija među svim pridošlicama. Ideja je bila konstatni brainstorming, kolaboracija, razmjene ideja, zajedničko stvaranje novih ideja te filtriranjem detalja pretvorba istih u mini projekte kojima bi se na neki način stimuliralo lidere i druge članove wireless zajednica na konkretan rad i projekte unutar svojih wireless zajednica te isto tako i na globalnom nivou. Naravno, sav trud i komunikacija urodili su plodom, rodile su se nove ideje i projekti, neke stvari su dobile smisao, neke su ga izgubile i pretvorile u nešto drugo, open source jača sve više, kompletan community sve više napora ulaže u razvoj open source tehnologija među kojima se najviše ističe projekt mesh mreža i razvoj mesh protokola. Trenutno jako kvalitetni, hvaljeni i korišteni mesh protokoli su OLSR i Batman. Pa čak i Cuwinware te prerađeni firmwarei FreiFunk i FunkFeur zajednica.

Morate biti autorizirani za komentiranje Autoriziraj

Oglašavanje

468x60 ad code for footer
Log in - BlogNews Theme by Gabfire themes