Plus

FAQ

Što je Dugave Wireless?
Dugave Wireless je neprofitna udruga građana koji su svoje zajedničke interese pronašli u međusobnom žičnom i bežičnom povezivanju informatičke opreme i osobnih računala, bilo da ih interesi vežu uz samo razvijanje mreže, korištenje postojeće infrastrukture, sudjelovanje na pojedinim projektima ili jednostavno želja da budu dio lokalne društvene zajednice.

Član sam udruge, a ne mogu na mrežu!?
Prvo provjeri svoju opremu (antenu, kabel, software) i provjeri da li ti kartica podržava 802.11g standard. Ako si siguran da je kod tebe sve u redu, pošalji mail na info(at)dugave.net i ukratko opiši svoj problem, te napiši svoj nick, MAC adresu wireless kartice i naziv pristupne točke na koju se spajaš pa će te netko od admina udruge kontaktirati čim riješe tvoj problem.

Kada će Dugave Wireless postaviti antenu blizu mene?
Ovisno o financijskim prilikama udruge, tehničkim mogućnostima za realizaciju pristupne točke i broju potencijalnih korisnika u vašem području, to može biti već jako uskoro, a u dogovoru sa istim potencijalnim korisnicima ili nikada – najbolje je kontaktirati nas s konkretnim podacima (lokacija, broj potencijalnih članova, kat – ukoliko ste u zgradi, smjer prema kuda gleda prozor sobe u kojoj vam je računalo…). Inače, udruga Dugave Wireless pokrila je gotovo cijelo naselje Dugave te dio susjednih naselja.

Kako da prepoznam pristupnu točku udruge Dugave Wireless?
Udruga Dugave Wireless svoje pristupne točke imenovala je različitim nazivima, a svi nazivi imaju prefix ‘dw’ što označava ‘Dugave Wireless’. Primjeri pristupnih točaka su dw-apollo, dw-nucleus, dw-cerberus, dw-alice, dw-warlock i tako dalje.

Da li se za članstvo plaća članarina i što za nju dobivam?
Mjesečna članarina za članstvo u udruzi Dugave Wireless iznosi 30,00 kn. Plaćanjem članarine postajete punopravni član udruge Dugave Wireless. Članstvo u udruzi ne jamči mogućnost spajanja na mrežu udruge jer to ovisi o više čimbenika od kojh na mnoge mi ne možemo utjecati (primjerice, prevelika udaljenost pristupne točke, objekti koji smetaju da bi se ostvarila optička vidljivost od klijenta do pristupne točke i slično). Više o pravima i obvezama pročitajte u Statutu i Pravilnicima udruge. Inače kao punopravni član udruge imate pravo na sve pogodnosti udruge, popuste, stručno-tehničku pomoć, mogućnost sudjelovanja u akcijama i izletima udruge, mogućnost prisustvovanja sastancima, ugodnim druženjima, slušanju organiziranih seminara, tečajeva i drugih edukativnih skupova.

Kakva oprema mi treba za spajanje na Dugave Wireless?
Osobno računalo, bežična mrežna kartica ili Access Point sa isključivo klijent modom (obavezno 802.11g standard) i antena ukoliko se spajate bežično sa udaljene točke. Ukoliko se spajate na LAN mrežu udruge Dugave Wireless na lokaciji gdje već postoji osnovna infrastruktura tada vam je potrebno osobno računalo, mrežna kartica i Cat5e UTP mrežni kabel za povezivanje na najbliži switch (mrežni preklopnik). UTP kabel u većini slučajeva možete nabaviti preko udruge Dugave Wireless.

Živim u XY mjestu, jesam li predaleko za spajanje na Dugave Wireless?
Kao i u situaciji kada već vidite naše pristupne točke, o tome ovisi više čimbenika. Najbolje da nam se javite s čim preciznijim podacima na temelju kojih vam možemo pomoći obzirom na dosadašnje iskustvo. Svakako nam javite da li imate optičku vidljivost (LOS) od svoje klijentske antene do one na pristupnoj točki, kolika je udaljenost zračnom linijom između vas i pristupne točke, kakvu opremu imate ili planirate nabaviti (WLAN kartica, antena, kabel), što očekujete od udruge i čime možete pridonijeti udruzi. Ukoliko postoji optička vidljivost od vas do pristupnih točaka udruge Dugave Wireless mogućnosti za povezivanje na mrežu, bez obzira na udaljenost, su uz adekvatnu opremu otvorene.

Može li netko doći do mene doma i isprobati da li se mogu spojiti prije nego kupim opremu?
Najbolji scenarij je pronaći nekoga vama poznatog koji već ima opremu i nešto iskustva sa spajanjem na mrežu i isprobati mogućnosti. Udruga ima tehničko osoblje koje bi moglo isprobavati mogućnosti spajanja potencijalnih klijenata, ali tim istim ljudima to predstavlja hobi, a ne obavezu stoga sve ovisi o njihovoj dobroj volji da li će vam pomoći ili ne. Puno puta ti ljudi nemaju vremena zbog posla i privatnih obaveza pa ih morate razumijeti i udruga ne može i neće direktno utjecati na te ljude kako bi vama ugodili. Dugave Wireless članovi su često susretljivi i spremni pomoći, ali imajte na umu da im to nije posao i ako netko nema vremena, to jednostavno znači da netko nema vremena. Zbog nedostatka vremena za šetanje od čovjeka do čovjeka kada god nešto treba, netko od članova može vam izaći u susret unutar svog radnog vremena za određenu naknadu.

Navodno se na Dugave Wireless mreži mogu naći najnoviji filmovi i igrice – je li to istina?
Udruga Dugave Wireless ni u kojem slučaju ne podržava piratstvo i upotrebu nelegalnog softwarea te se ograđuje od sadržaja kojeg korisnici odnosno članovi udruge ili članovi drugih udruga eventualno imaju na svojim osobnim računalima i/li serverima. Pravo svakog člana je da ima otvorene mogućnosti korištenja mreže i sve što radi ide na njegovu osobnu odgovornost sukladno Statutu i Pravilnicima. U principu odgovor je pozitivan. Članovi rado dijele među sobom raznorazne sadržaje. Udruga Dugave Wireless ne nadgleda sadržaj pojedinaca i ne može ga zabraniti osim u slučaju kada isti ide na štetu cijeloj mrežnoj infrastrukturi, drugim članovima i/li zajednici. Dugave Wireless preporuča svojim članovima korištenje open-source i freeware softvera.

Ako se antena montira na vrh zgrade, da li će smetati stanarima za TV prijem?
Neće. Radi se o sasvim drugim frekvencijama.

Vlasništvo opreme?!
Oprema koja je vlasništvo pojedinca je njegova osobna oprema kojom on pristupa ili omogućuje pristup na Dugave Wireless mrežu. Ta oprema je neotuđivo vlasništvo pojedinca i u svakom trenutku mu je dostupna. Oprema koja je vlasništvo udruge je zajednička oprema te se nabavlja od članarina, upisnina, donacija (novčanih ili u opremi) i sponzorstava. Velika većina opreme na Dugave Wireless mreži je privatno vlasništvo pojedinaca, ali i udruge. Dugave Wireless udruga nije dužna brinuti o opremi koja nije u službi bežičnih komunikacija iako je unutarnjom uredbom to omogućeno.

Da li access nodeovi međusobno komuniciraju?
Sve je to jedna mreža pa komuniciraš sa svima koji su spojeni. To se postiže konfiguracijom routera. AP komunicira samo sa klijentom, a ne i sa drugim AP-om.

Da li je moguće preko wireless LANa igrati mrežne igrice?
Da.

Dužina kabela između PC i antene?
Po potrebi. Ako ti je PC u zapadnom krilu tvog dvorca, a na istok ti paše da se spojiš na neki Access point morat ćeš svih 659 metara kabela vući po krovu dvorca. Prednost je ako nemaš Istočnu kulu. Onda možeš sa zapadne puškarnice imati Line of Sight do Dugave Wirelessa.

Kako spojiti dvije točke?
Postoji Peer to Peer mogućnost i AP mod spajanja. Prvo navedeno je kad se spajaju dvije wireless kartice, a drugo kada se kartica spaja na Access Point.

Kako spojiti tri točke?
Kupi se jedan Acces Point. Kupe se dvije wireless kartice ili dva wireless uređaja sa klijent/WDS modom. Sa te dvije wireless kartice ili uređaja se antenom usmjeri u antenu od Access Pointa koji predstavlja centralnu točku za komunikaciju između svih spojenih na nju.

Kolika bi bila minimalna investicija za priključenje?
Cijena opreme + cijena članarine + cijena jednokratnog upisa u udrugu. Članarina je 30,00 kn mjesečno, jednokratna upisnina u udrugu je 100,00 kn, a cijena opreme ovisi o načinu na koji se spajate. Ukoliko se spajate na postojeću žičnu infrastrukturu u nekoj stambenoj zgradi tada troškovi opreme iznose 150-350 kn. Ukoliko se spajate bežično na neku pristupnu točku udruge, troškovi opreme iznose od 350-1000 kn. Ovisi od slučaja do slučaja.

Koliki je domet antena?
Na to pitanje nije moguće jednoznačno odgovoriti. Domet ovisi o velikom broju faktora. Da li postoji vizualna vidljivost između točaka, koja je visina lokacije, da li pada kiša….

Koliki je domet jednog Access pointa?
U ovisnosti koju antenu staviš. Što više dBi – to je jača antena i ujedno veći domet. Access point bez antene zrači na cca 50 – 200 m.

Da li je sve ovo protuzakonito?
Sve je u skladu sa zakonom. Komunikacija se odvija na frekvenciji od 2.4 GHz. Ta frekvencija je nelicencirana. To znači da je dozvoljena javna uporaba te frekvencije bez ikakve naknade državi, ali postoje ograničenja za maksimalnu izračenu snagu. Više o tome pročitajte u izborniku “Propisi“.

Kakve su mogućnosti prisustvom na mreži?
Mogućnosti ovakvog (W)LAN-a vjerojatno su jasne svakome tko je radio na nekakvom LAN-u više od jednom. Korisnici sami pokreću servise koji se njima sviđaju, konfiguriraju svoja računala onako kako oni žele (osim mrežne konfiguracije, doh), igraju one igrice koje oni žele, međusobno šalju i primaju podatke koje oni žele, komuniciraju kako oni žele (video, voice, text ili nešto deseto), i sve ostalo što žele, bez da im je nad glavom nekakav administrator, profesor ili neko treće lice koje će im reći, “Ne ne, to se ne smije”. Naravno, svatko snosi odgovornosti za svoja djela (i nedjela), tako da se mreža, niti bilo koji njen dio osim računala (jednine ili množine) odnosno vlasnika istih koji su počinili (ne)djelo ne može smatrati odgovornom za eventualne ispade bilo kakve vrste. Napadi na mrežu isto tako biti će kažnjavani do maksimuma koliko god bude bilo u moći mrežnih administratora. No, bonton je nekakav uvjet i u pravilu bi se svi trebali ponašati u skladu s njim.

Koji su kabeli i konektori najbolji? Što je to pigtail?
Najbolji kabel koji se kod nas može nabaviti je LMR 400 kabel. Njegova deklarirana radna frekvencija sa najmanjim gubicima je 400 Mhz. Ponašanje na 2.4 Ghz je prihvatljivo. Dakako, ovo nije najbolji kabel, moguće je naći i LMR 1200 koji je naravno, puno bolji. Što je njegova deklarirana frekvencija blize 2400 Mhz to je kabel bolji i skuplji. Konektori dolaze u raznim varijantama. Najčešće se na antenama i pojačalima koriste N-Type konektori pa je potrebno prilagođavati konektore na vašim uređajima na N konektore. To se postiže kratkim kabelom koji s jedne strane ima odgovarajući konektor za vaš uredjaj, a sa druge strane N-Type (N-Female ili N-Male konektor). Taj kratki kabel se naziva pigtail. Svaki konektor unosi gušenje signala u iznosu od 0.5 do 2 db pa se prema tome biraju konektori tj. bira se novčanica u novčaniku.

Kako antene pojačavaju signal? Nije li bolje koristiti pojačalo?
Antene ne pojačavaju signal nego ga oblikuju. Najjednostavnija antena, tj. dipol daje radijacijski uzorak u obliku sfere (kugle). Antene koje “pojačavaju” signal oblikuju tu kuglu u nešto povoljnije. Omnidirekcione antene formiraju nešto poput palačinke dok unidirekcione antene suze signal toliko da je on u jednom smjeru jak dok ga u ostalim smjerovima gotovo i nema. Šumovi i smetnje se pomoću antena ne uklanjaju nego pojačavaju ovisno o smjeru iz kojega dolaze. Pojačala su aktivni elektronički uređaji i oni pojačavaju većinom signal dok šumove nastoje potisnuti. Rezultat je kvalitetniji signal puno veće snage nego izvorni. Bitno je za napomenuti da zakonska ograničenja u Republici Hrvatskoj onemogućuju pojačavanje signala iznad 100 mW, tj. vaša izraćena snaga ne smije biti iznad 100mW. Antene i pojačala služe za kompenziranje gubitaka na konektorima i kabelima. Cijene pojačala se kreću od 300 američkih dolara na više i nema ih u Hrvatskoj za nabaviti. Interesantno je da osnovni chip u tim pojačalima košta 5 dolara.

Što je to dB?
dB ili DeciBel je snaga izražena u logaritamskoj ljestvici. Svaka 3 dB se snaga povećava duplo. Sama oznaka dB je fizikalna oznaka i nije ograničena samo na izražavanje iznosa snage.

Što su to kanali i koliko ih ima?
Kanali predstavljaju podjelu frekvencijskog prostora na dijelove. Svaki kanal zauzima mali frekvencijski pojas sa određenom središnjom frekvencijom. Kanala definiranih 802.11b standardom ima 14. U Hrvatskoj je dopušteno koristenje 13 kanala, dok je npr. u Francuskoj dopušteno korištenje 2 kanala. U Japanu smijete koristiti svih 14 kanala, a u Sjedinjenim Američkim Državama smijete koristiti 11 kanala. Bitno je za istaknuti da su kanali vrlo blizu, frekvencijski gledano, pa susjedni kanali utječu jedan na drugi (smetaju jedan drugome). Zato je mudro i kulturno vlastiti kanal udaljiti od već postoječih što je više moguće. Kod 802.11g standarda koji visoku brzinu prijenosa postiže “posuđivanjem” frekvencije od susjednih kanala, ali tako da im ne smeta previše, postoje svega 3 neprekrivajuća kanala i to redom: 1, 6, 11. Noviji AP-ovi sa opcijom SuperG prijenosa podataka zauzimaju cijeli frekvencijski spektar od prvog do jedanaestog kanala i time efektivno onemogućuju komunikaciju drugih stanica kao što i druge stanice smetaju ovim AP-ovima. Poželjno je da vlasnici ovakvih uređaja isključe SuperG opciju kako nebi stvarali drugim uređajima smetnje. Gubitak na brzini, ako ga uopće i ima je zanemariv u odnosu na funkcionalnost.

Što je WDS?
WDS je kratica za Wireless Distribution System, a označava tehniku povezivanja vise pristupnih točaka (AP-ova). WDS je prisutan u obliku raznih Point-to-Point/Multipoint Bridge implementacija kao i u obliku nadogradnji standardnih pristupnih točaka (Karlnet firmware za Lucent/Orinoco seriju AP-ova) te u novim 802.11g pristupnim točkama. WDS omogučuje ono štp nije bilo moguće kod standardnih 802.11b pristupnih točaka, a to je direktno povezivanje pristupnih točaka. WDS nije opet tako sjajan jer automatski podrazumijeva duplo manju propusnost.

Da li preko udruge Dugave Wireless mogu na Internet?
Možeš.

Da li mogu sudjelovati u projektima udruge?
Naravno, dapače! Svi članovi koji aktivno sudjeluju u projektima udruge stječu i dodatne članske pogodnosti, nova poznanstva, edukaciju i drugo.

Oglašavanje

468x60 ad code for footer
Log in - BlogNews Theme by Gabfire themes